Banc Sabadell Headquarters by Bach Arquitectes

A Garden At Heart

The new Banc Sabadell Headquarters brings fresh, open spaces to an industrial area in the vicinity of Barcelona, Spain.

Designed by Jaume and Eugeni Bach of Paris-based studio Bach Arquitectes, the project is an extension of the bank’s Landscape office complex planned by the same architects ten years ago.

In order to create a central garden plaza, ‘the heart of the new headquarters,’ the industrial warehouse in the middle of the plot was demolished, while the rest of the complex was seamlessly integrated into the geometry created by the existing longitudinal office building.

The extension also included an underground car park, a service level that extends for just over 8000-sq-m under the central garden plaza, and a new six-floor building that houses the bank’s offices.

Exterior exits on ground level and patios that puncture the central plaza were some of the strategies used to bring natural light to the underground functional core of the complex, which includes a new cafeteria, an auditorium and a bank branch, among other services.

The office building is covered by a dark grey expanded metal mesh façade whose zig-zagging elevations combine function and aesthetics, at once protecting the building from solar radiation and adding subtle changes to its image as the shadows move with the position of the sun.

Planned and built to obtain Gold in LEED Green Building Certification System, this project revolves around the words profitable, effective and sustainable.

Images courtesy of Adrià Goula.

Comments

There are no comments yet.

Leave a comment

If you see this, leave this form field blank and invest in CSS support.
  1. Name*
  2. E-mail*
  3. Reaction*:
* Required fields