Chalmers Campus Lindholmen

by Wingårdh Arkitektontor

It may not seem like the geometric mosaic structure in the centre of Linholmen, Sweden, was inspired by the Italian Renaissance, but its architects beg to differ.

‘A cylindrical, distinctive building in the middle of the town square is an urban plan¬ning motif, rooted in the Renaissance,’ says Gert Wingårdh of Wingårdh Arkitektontor about the structure, a central building of Chalmers Campus Lindholmen.

In relation to the amount of exposed exterior wall, the interior has ample floor space as the upper levels project over the lower. As a result, the building partially shades itself on sunny days. To further offer shade, rotating screens shade the top floor and follow the sun as it circles the building.

The structure is equipped with motion-activated lighting and ventilations systems to ensure energy-efficiency. In fact, the building has a calculated annual energy consumption of under 55kWh/sqm.

Comments

There are no comments yet.

Leave a comment

If you see this, leave this form field blank and invest in CSS support.
  1. Name*
  2. E-mail*
  3. Reaction*:
* Required fields