Cultural Centre Léonce-Georges by Calderon-Folch-Sarsanedas Arquitectes

New Centre Intercepts Old Vernacular

A small town in eastern France has been given a cultural boost via a new multi-functional hall, evolving the local vernacular with indigenous materials and new geometries.

Barcelona-based Calderon-Folch-Sarsanedas Arquitectes transformed an existing L-shaped orthogonal farmhouse in Chauffailles, adding a new centre that encourages community interaction and industry.

The new building is constructed of timber and braced by light steel frames. The natural, soft material palette of locally-sourced douglas fir creates a sense continuity, comfortably fitting into its surrounding rural landscape and adjacent farmhouse.

Angled roof planes and large folding, openable walls create opportunities for light to enter large internal spaces. Tilted, triangular skylights allow natural light to spotlight the stage below. Openable walls are folded to expose the expansive field beyond, which is intended to develop the use of outside spaces for activities.

Meanwhile, timber trusses and ceramic roof tiles are exposed within the design, further supporting local industries and extending the natural aesthetic. Prefabricated sections were created to allow the structure to be easily dismantled in the future.

Comments

There are no comments yet.

Leave a comment

If you see this, leave this form field blank and invest in CSS support.
  1. Name*
  2. E-mail*
  3. Reaction*:
* Required fields