Macro Sea steers clear of clichés in its industrial workplace for New Lab

NEW YORK CITY – Macro Sea has transformed the historic Brooklyn Navy Yard’s 7,800-sq-m interior into a workspace for New Lab. Both a resource and a community, New Lab is a platform for hardware-centric innovators utilizing advanced technologies. Employees work with a wide range of new technologies such as robots, AI and connectivity devices.

The designers tried to steer clear of the typical characteristics of a repurposed industrial building. Clichéd trends – ultra raw, industrial chic and what Macro Sea’s design director Nicko Elliott describes as ‘iPhone-ization and tech 4.0’ – were deliberately ignored. Instead, the vision involved looking to the future as it appeared in the past by creating a 1970s high-tech modernist muse. The design team was drawn to this period for three reasons: its emphasis on environmentalism, its collaborative techo-optimism, and the glamorous lens through which engineering and science were viewed.

Stylistically, the team drew inspiration from the cathedral-like truss work of the deserted building. The interior’s black-and-white shell was deliberately left in place to provide a blank canvas for the highly saturated Kubrick-esque colours of the furnishings, landscape and plant installations. The juxtaposition of brightly coloured furniture and botanical greenery dotted throughout the space creates a cosy yet playful atmosphere. On the other hand, demountable workstations with quilted wool and wood panels provide audial and visual privacy.

Liked this article?
We've got more for you

Sign up to our newsletter for weekly updates. Or view the archive.