Porsche Pavilion by HENN

Iconic Car Drives Organic Pavilion

A wave-like pavilion for car company Porsche curves into its surrounding Autostadt in Wolfsburg, Germany.

The pavilion, conceived by German architects HENN, rests on the central axis of the theme park, offering 400-sq-m of exhibition space and surrounding landscape plan designed by WES.

Supporting a car-like silhouette, the structure curves seamlessly towards the lagoon ahead. A 25m cantilever defines its main feature, which seems to mimic the curves and flawless finish of a Porsche car.

Underneath the matte stainless steel cantilever, which shelters and directs people towards the main entrance, stepped seating circulates the water feature encouraging visitors to observe the park. Under the roof, two entrances invite the visitor to follow a ramp into the exhibition space below.

Here, visitors are shown the history of Porshe through mini models of previous editions and a full-scale original Porsche. A curvaceous interior creates continuity with the external form, inventing interesting spaces below.

620 sheets of stainless steel cladding with welded ribs were prefabricated off-site but the structurally-rich form was assembled on-site, creating a flush envelope for the exhibition space within. Stage design and media was realized by hg merz architekten museumsgestalter and jangled nerves.

Photos courtesy Hans-Georg Esch.

Comments

There are no comments yet.

Leave a comment

If you see this, leave this form field blank and invest in CSS support.
  1. Name*
  2. E-mail*
  3. Reaction*:
* Required fields