FLEURUS – Belgian architect Olivier Vitry has completed renovations to a peculiar building in Fleurus that acts solely as an entrance to the car park that sits behind it. Cars pass through a three-storey façade that Vitry has restored in dark grey with light, wooden trim. The high-contrast color scheme attracts attention without straying too far from the building’s neighbours in form or scale.

Inside the building, the defining architectural gesture is a ceiling of wooden slats that curves upward through the newly truncated second and third floors. Vitry’s design essentially turns the building’s top two levels into a clerestory that draws light from high windows down into the garage entry. Aside from the attic space above and behind the entrance’s new ceiling, that’s all there is to it. And that’s kind of refreshing.

Photos Maxime Delvaux and Olivier Vitry

ov-architecture.be