MADRID – A new hospital in Madrid replaces traditional clinical spaces with calming, green medical units and open areas.

The building is designed as three volumes; the large base holds the upper two prismatic glass towers. The base contains the core shared areas, encourages horizontal circulation and connects to the outside.

Inside, the hospital uses the core principles of light, sound and efficiency to create flexible, functional and tranquil care units including emergency, operating and treatment rooms. Large circulation atriums replace traditional clinical hospital corridors, supporting architect Rafael De La-Hoz’s wishes ‘to use the architecture as a medical treatment’ by creating open, relaxing areas.

A large emphasis was placed on green spaces, technology and renewable energy when designing the building. A green roof garden can be seen from each room and encourages natural light and ventilation. The intelligent façade system is composed of circular windows that puncture the exterior, offering plenty of light and promoting a different external aesthetic for future hospital typologies.

’We propose to transform the citizen into a customer for a new type of hospital,’ De La-Hoz says.

Photos courtesy of Alfonso Quiroga

rafaeldelahoz.com