At the centre of an intimate outdoor courtyard at the Università Degli Studi di Milano sits Sliding Nature, a house-shaped pavilion for Salone del Mobile conceived by Torafu Architects for Panasonic. Four doors hung from an external structure of steel beams and columns slide open, exposing the construct's interior. Taking cues from the traditional 'Fusuma' or 'Shoji' paper doors found in Japanese homes to welcome nature, soft breezes and sunlight, this iteration accentuates the resident's experience by eliminating the perimeter enclosure and enabling them to appreciate the surrounding environment, in this case an intimate court. 

The metal framework recedes from sight thanks to the repetitive background of columns and arches which border two levels of loggias of the encompassing building. Responsive to music, the doors change position regularly as well as randomly to correspond to the beats. Projected onto the underside of a white pyramidal roof, 120 synchronized lights illuminated the ceiling with a rotation of warm and cool tones, heightening the movement of the doors.

Suspended within the entry corridor, the Panelina chandelier is created with 50 surface emitting LED lamps which can be adjusted for colour and brightness. An undulating landscape of 175 LEDs also surrounds the construct.

panasonic.net
torafu.com