For its latest location in the Dutch city of Delft, The Student Hotel managed to carry its signature aesthetic through to a sustainably minded space.  

The Student Hotel (TSH)’s 15th location was conceived with circularity in mind. Designed by Amsterdam studio The Invisible Party in collaboration with the brand’s in-house design team, the hybrid hospitality project in the Dutch city of Delft follows a less-is-more mantra. All public areas, workplaces and the in-house restaurant, The Commons, observe circular design principles. Recycled and recyclable materials are celebrated, not concealed: the bar’s former life as milk bottle caps, for instance, is suggested by its confetti-like look. The restaurant’s recycled plastic tables and recycled screed floor continue the sentiment and the aesthetic. Chairs made from old pairs of jeans sit alongside vintage furniture repurposed from another TSH location.

Circularity also concerns what happens to materials in the afterlife, which is why TSH’s ‘new’ additions avoid the use of glue, and any screws and bolts can be easily removed so that the materials can be recycled. ‘From a sustainability perspective, we have worked with suppliers and materials that are circular, environmentally friendly or upcycled,’ says Vivian van Schagen, creative director of The Invisible Party. ‘[Another] example is the impressive wall upon entry; for this we made a recycled plastic wallcovering, designed with a Delft Blue colour theme to which we added a distinct The Student Hotel colour accent.’

Location Van Leeuwenhoekpark 1, 2611 DW Delft, the Netherlands