Creating a connection to the outdoors was Montalba Architects’ primary design consideration for the Headspace campus.

The office for global leader in mindfulness and meditation, Headspace, needed to enable its growing team to live the company's values, not just promote them. Neighbouring studio Montalba Architects took on the challenge of expanding and revamping the Bergamot Station site, where the company has been headquartered since 2016. The resulting design fits into the industrial shell of the site, increases connections to the outdoors and seamlessly juxtaposes group and individual workspaces. 

‘The main gesture turns the previous unused exterior patio into a large, outdoor garden,’ the team explains. Large, glazed openings – a bi-fold and a garage-style door – open up the interiors to the courtyard, filtering light and greenery into previously dark, isolated areas and offering respite from the industrious energy throughout. Further connections to the exterior were created by opening up a central courtyard on the second floor which doubles as a light well. 

Inside, continuing to respond to both the company’s culture and workspace requirements, Montalba incorporated flexible workstations, a group meditation area, lounge spaces for collective brainstorming and extracurricular office gatherings, private phone booths, collaborative meeting rooms and lunch kitchens. Small, tucked-away spaces were strategically placed throughout the building, allowing employees to find quiet without cutting themselves off from common areas.

This project is featured in our new release Where We Work: Design Lessons from the Modern Office. Get your copy here.