100PP by Ministry of Design

100PP adds a unique profile to the neighbourhood’s otherwise conventional skyline.

SINGAPORE – Ministry of Design has named their latest commercial project after its address, 100 Pasir Panjang Road, in what the architects call ‘the grittier side of Singapore’, an area that is seeing an influx of creative class jobs. ‘In recent years,’ they say, ‘design firms have been migrating out of the CBD areas in waves, gravitating towards more affordable light industrial or warehouse districts, with larger floor plates and higher ceilings.’ 100PP was designed not only to absorb the migrating professionals, but also to add a unique profile to the neighbourhood’s otherwise conventional skyline.

100PP’s distinctive, rather precarious form emerged from MOD’s interest in maximising views and access to fresh air on the building’s seafront site. The architects created stepped, outdoor spaces by shifting clusters of floors away from those beneath. An added benefit to this scheme is that with increasing height, these balconies become more and more secluded from air and noise pollution on the adjacent highway.

The effect of the building’s unevenly stacked levels is intensified by the exterior’s bold material palette, a high-contrast range of greys. ‘We have intentionally blurred the definition of each element by layering a series of horizontal stripes throughout the façade,’ say the architects. These narrow stripes – several per floor – dramatically confuse the viewer’s sense of scale, giving the impression of a traditional office tower somehow compressed and distorted.

Photos Edward Hendricks

modonline.com

--------------------

MOD’s projects, UOL Edge Gallery and Vanke Triple V Gallery, were also featured on our website.

Billboard: German Design Council
Billboard: German Design Council

Liked this article?
We've got more for you

Sign up to our newsletter for weekly updates. Or view the archive.