This Chinese suburban house does justice to the natural environment around it

Tangshan, China – The owner of this suburban house in Tangshan decided to demolish the previous wooden iteration: surrounded by orchards, farmlands and a river it seemed to him that the structure didn’t do justice to the landscape that surrounded it. That’s when Archstudio came on board.

The team, led by chief designer Han Wenqiang, took inspiration from the typology of the siheyuan, the traditional Chinese courtyard dwelling: its interior is usually closed, while the interior courtyard lies open. The new residence features four inward-facing rooms scattered on different corners, a roofed courtyard turned into a hall and thus the exterior became transparent and open – the glass windows and doors allow for public activities to spill out into the outdoor terraces. The dwelling includes the four bedrooms, a study, a kitchen and an equipment room, all separate from each other.

The design team used two vertical layers of beige bricks for the walls, with a thermal insulation in between; the combination hides the framework as well as pipes and electrical wires. The pitched roof was done in charred wood tiles and wooden ribbed beams, for an austere look.

‘We handled the relationship among space, structure and materials, and tried to present the natural beauty of materials based on the characteristics of rural leisure space,’ explained Han.

archstudio.cn

Liked this article?
We've got more for you

Sign up to our newsletter for weekly updates. Or view the archive.