Assemble Office by Assemble

‘The main design challenge was in the ceiling, finding how to resolve the junctures where the facets meet,’ Demaio says.

A dated, impractical office has been refitted with an origami-inspired model which warms the space with its geometric pinewood form.   

The existing office of Melbourne-based Assemble studio was largely open and made of concrete, leading to terrible acoustics and ample echoing. To combat this issue Assemble’s designers created their own riveted installation; it covers pipes, ductwork, smoke detectors, fire alarms, an air conditioning system and a labyrinth of ‘other ugly services’ beneath it.

‘Our aim was to create a low cost, flexible workspace that would be an inspiring home for our varied creative projects,’ says Giuseppe Demaio, director of Assemble. ‘As a design-obsessed organization, we felt our own studio was the perfect opportunity to showcase for our design sensibility and skills.’

The wooden installation was constructed by Localspaces and was made of sustainably-harvested plantation pine with minimal waste. Battens measuring 45-by-90mm and 20-by-40mm interlink to form the mirrored triangular structure.

Photos courtesy Tanj Milbourne.

Billboard: Frame Awards
Billboard: Frame Awards

Liked this article?
We've got more for you

Sign up to our newsletter for weekly updates. Or view the archive.