This beauty parlour is built like a customizable, Instagrammable art gallery

Berlin – Out of a dark space once cluttered with old shop fixtures, shelves and a low ceiling, local studio Batek Architekten excavates a luminous, convertible space that can become many things to many people: a backdrop for beauty services and product presentations, video shoots and pop-up events. Minimalist, even austere in ways, it feels gossamer with light, finely textured and richly functional.

To create this easily customizable and 'insta-worthy' 130-sq-m space, the team chose a bright colour palette of cream, light beige, grey, nude and natural shades, which blend airily with the cement-bonded industrial flooring and columns and the daylight-reproducing high colour-index lighting. This gives the space the feeling of a gallery, ideal for myriad showcases.

Top: The whitewashed, smooth neutrality of the renovated surfaces stand in contrast to the cement-bonded industrial flooring and columns. | Middle: Stainless steel cubes can be moved around to create on-the-fly layouts for product features and presentations. The backsides of the pivoting steel shelving consist of full-length mirrors that make the space appear bigger. | Bottom: Copious white shelving crafted by Smile Plastics from recycled plastic cups offers many options for display or storage beneath pendant lights designed by Beirut-based studio PS Lab

Three ovoid floor-to-ceiling shelves made of stainless steel offer maximum flexibility and neutrality of look. These can pivot to divide the floor in two, creating a secluded rear area, or open the space up entirely. On their reverse sides, they are fitted with full-length mirrors that help to visually enlarge the space. A sleek solid concrete wash basin anchors the retail area at the front, while a four-metre-long stainless steel counter equipped with retractable mirrors draws the eye to the rear where a movable curtain made from a lightweight textile, offers privacy.

batekarchitekten.com

This project was featured in the latest volume of our retail-design series, Powershop 6. Get your copy here.

Location Weinmeisterstraße 2, 10178 Berlin, Germany

Liked this article?
We've got more for you

Sign up to our newsletter for weekly updates. Or view the archive.

Execution time : 0,531761884689 seconds