Carlos Santamaria Centre by JAAM

The main entrance opens up to the public like a huge mouth.

BIZKAIA – The University of the Basque Country has recently received an addition that makes us think of Tadao Ando and Le Corbusier’s Ronchamp, with a dash of Spanish drama.

Surrounded by a round white concrete wall, which converges into a point to form a mouth-like  entrance, the Carlos Santamaria Centre appears quite monolithic from the outside, making its entirely wood-clad interior spaces a surprising discovery.

Behind the white wall, the two-storey building is divided into two parts by a linear courtyard, separating the library from other functions like the advanced data space and auditorium, and acting as an inward-looking plaza with an intimate atmosphere.

Bilbao-based architecture firm JAAM won the design competition in 2008, finally completing the Carlos Santamaria Centre last November.

Photographs courtesy of JAAM

jaam.es

Liked this article?
We've got more for you

Sign up to our newsletter for weekly updates. Or view the archive.