Churchill War Rooms New Entrance by Clash Associates

Churchil War Rooms new entrance has been designed to give an ambiguous reading of old and new.

LONDON – A dark, bronze shell, sits in the midst of the architecture of Whitehall in Southwest London. British studio Clash Associates designed this structure that at once resembles military and modern design as the new entrance building of the Churchill War Rooms (CWR).

According to the architects, ‘The design of the building is a fusion of architecture and sculpture and has been designed to give an ambiguous reading of old and new: allusions to Churchill and the military design language connected to the Museum below but also a new building of its time, built with long lasting materials which fit into the local and urban context.’

Seen as a ‘strong symbol and a new identity for CWR’, the structure’s façade is made up of a prefabricated welded and patinated phosphor bronze stressed skin. The three dimensional form was developed according to strength and economy.

Images courtesy of Richard Davies

clasharchitects.co.uk

iwm.org.uk

Liked this article?
We've got more for you

Sign up to our newsletter for weekly updates. Or view the archive.