CONM + Kallesø's elongated form tilts to accentuate the verticality of nature

Administration Building by Conm + Kallesø. Photos Jacob Hoffmann

STAARUP – From the front, the sloped roof of the new administration building for Sjaellands Pelsdyrfoder – a company that specialises in producing fodder for mink – descends towards the ground at a subtle pitch of fourteen degrees. From the side, it looks distinctly as if it has sunk into the ground overnight and might continue to collapse into the soil if you bump into it. It’s all part of the plan by Danish architect CONM + Kallesø to open up the interior to the sky and increase the building’s connection to the surrounding nature.



‘The idea of the sloped roof and the tilted skylight was present from my very first hand sketch,’ says Martin Kallesø, who credits the design partially to intuition. Completed in May of this year, with a modest footprint of 240 sq-m – approximately the surface area of a tennis court – the administration building sits amongst a variety of factories and warehouses. In the background, traditional smokehouses with tilted chimneys inspired the obscure shape of the building’s volume, as well as the matt-black exterior cladding.



The site borders a pine plantation. With the context in mind, the architect consciously elongated the building’s horizontal form in order to further accentuate the verticality of the surrounding forest. The administration offices themselves are orientated towards the greenery, where they benefit from the cosy atmosphere of the sloped roof at its lowest point. In contrast, the sky-lit corridor gets the advantage of the double-height ceiling and the brightness that floods into the wood-panelled interior.





Plan / Cross Section

kallesoearkitekt.dk
Location Gl Nykøbingvej 201, Højby, Denmark

Billboard: German Design Council
Billboard: German Design Council

Liked this article?
We've got more for you

Sign up to our newsletter for weekly updates. Or view the archive.