Cosgriff House by Christopher Polly

A lightweight addition to the rear of the house subverts existing geometries.

SYDNEY – A lightweight extension to a house in Annandale, Sydney, Australia, ‘extrapolates and subverts existing geometries’. Following the client’s wishes to expand the volume of interior spaces, Australian architect Christopher Polly designed a 167-sq-m addition that, while adopting the wall alignments, gutter level and wall heights of the existing masonry, contrasts with the original brick structure in shape, colour and materials.

The architect’s thoughtful design and the fact that part of the extension is a semi-subterranean lower ground floor to the rear of the house, make this a modest and visually pleasing addition to house.

Characterised by a glazed eastern façade and black metal cladding, the two-floored extension is comprised of two bedrooms, a bathroom and an open living area. The latter is spread across the lower ground floor and affords direct access to the garden.

Glazed openings are carefully distributed to maximise daylight intake and natural ventilation. A generous stair void opens up the extension’s volume and functions as a light well, letting northern light in from a clerestory window to bathe the lower ground floor living space.

Photos courtesy of Brett Boardman Photography

christopherpolly.com

Liked this article?
We've got more for you

Sign up to our newsletter for weekly updates. Or view the archive.