Design Collective Shop by Neri & Hu

A ‘steel funnel’ offers visitors a path to transition from the urban exterior to internal exhibition spaces.

When asked to totally redesign a building without demolishing the structure, Shanghai-based studio Neri & Hu injected new forms to create a sense of identity with the existing spaces.

The focal point is a geometric staircase which the designers call a ‘steel funnel,’ running through the three-storey open atrium. The stairway transitions from the entry lobby to the first-level shop and exhibition space; it then wraps further upward toward the second and third stories that house more showrooms and galleries.

As guests climb higher they are offered unique, changing views to the world below; once they've reached the top, seven large windows open to the sky above and allow natural light to flood inside.

The building is owned by Design Collective, a furniture retail initiative. It includes a 2000-sq-m showroom and shop for its brand Design Republic, which seeks to explore the relationship between people and the objects they use in everyday life.   

Photos courtesy Shen Zhonghai.

Leaderboard CIFF
Leaderboard CIFF

Liked this article?
We've got more for you

Sign up to our newsletter for weekly updates. Or view the archive.