London 2012 Velodrome by Hopkins Architects

To make the structure more energy efficient, the architects designed a so-called cable net roof structure.

LONDON – It’s fitting that Hopkins Architects’ Olympic Velopark – to be used for indoor cycling races – was inspired by the efficiency and beauty of a bicycle.

The structure is positioned amongst works by some of today’s greatest architects and engineers, realized for the 2012 Games. Its curved and rambling volume smoothly emerges from a greened hill.

The 6,000-seat interior is divided into upper and lower seating by a concourse, the building’s main infrastructure. Resembling a glazed belt, it encompasses the entire structure to visually connect interior and exterior.

Following the Olympic Delivery Authority, the building was designed with a focus on energy efficiency and reduction of water use. The main cycling hall, highly insulated, receives natural lightning through glazed stripe-like openings in the ceiling. Recycled rainwater is collected from the roof and stored in the back of the building, used to supply toilets.

Photos courtesy ODA.

*Sneak peek! This project will be featured in Mark #39, due out 1 August. Click here to subscribe.* 

hopkins.co.uk

Billboard: German Design Council
Billboard: German Design Council

Liked this article?
We've got more for you

Sign up to our newsletter for weekly updates. Or view the archive.