New Taipei City Museum of Art Proposal by OTA+

The museum is accessible from various sides and all paths lead to a central lobby.

TAIPEI – A futuristic volume reconceptualizes the identity of a modern art museum.

For its proposed design in the New Taipei City Museum of Art competition, Texas-based firm OTA+ presented a complex, curved volume floating above the ground.

The structure holds a contemporary art museum, children’s museum of art and administrative facilities. Skylights and atriums provide the interior with diffused light, ideal for a museum. An underground lecture hall, art resource centre, library, classrooms and parking lot are connected through vertical circulation tubes containing stairs and elevators. Meanwhile, the exterior is emphasized by the ground floor's minimal space coverage.

‘By freeing the ground plane of enclosed semi-public space, the interface between the museum and the site offers a new experience of a museum; one that is open, friendly, and welcoming,’ explains Kory Bieg, architect and owner of OTA+.

OTA+'s proposal was not selected winner in the museum design competiton; Jean-loup Baldacci and Atelier Bronski won the top prize.

Renderings by OTA+

kbieg.com

Liked this article?
We've got more for you

Sign up to our newsletter for weekly updates. Or view the archive.