Optimist Design wraps Berlin's Red Bull Studios with copper striations

BERLIN – Within the vast hall of a decommissioned power station, an intervention formed with a rhythmic undulation of copper striations formulates the structure's conversion into a creativity powerhouse.

Dating to the 1920s, the glass-roofed building epitomizes Berlin's industrial era which has been rendered obsolete thanks to technological advances. The structure's character is maintained as a shell which encases LA-based Optimist Design's gleaming intervention. Containing a music studio for creatives, a copper-clad mountainscape is wrapped with nearly one kilometre of metallic bands layered atop one another.

Representing both the copper infrastructure of the industrial era and the powerful energy radiated by Red Bull Studios, the strips hug the enclosure's irregular curvature informed by individual studio space uses. Shaped by acoustics, the rooms accommodate world-class recording and mixing for an exceptional experience echelons above the hum-drum feeling in a home studio. A charcoal grey palette used throughout the interior contrasts the warm metal enclosure.

A grand staircase lets musicians scale the curvaceous exterior towards the mezzanine created atop the construct. A lounge with views into recording spaces awaits them, enticing onliookers to take snapshots and share the process and happenings behind the scenes. Optimist Design founder Tino Schaedler explains: 'Ultimately, music is about creation, but at the same time it is also about communication and the experience involved in the process. The space is a platform to foster creativity, add spirit and make people feel comfortable.'

optimistdesign.com

Liked this article?
We've got more for you

Sign up to our newsletter for weekly updates. Or view the archive.