Signal Mediahus by Space Group

Space Group repurposed an Oslo industrial space as a creative hub for production companies. Photo by Vegard Kleven.

On the Akerselva River in Oslo, Space Group has repurposed an industrial building into a hub for film production and media companies. The building, a characterful industrial shell with a saw-tooth roof and prominent chimney,  was originally designed for the textile firm Indigo in the 18th century.

Space Group’s strategy was to keep the character of the old  building intact and make modern insertions that improve the circulation and organisation of the space. Daylight floods the central circulation space from a large glass roof above, and different uses are stacked around it to make the most of natural light.

Offices and meeting rooms are at the top, sound studios occupy the ground level, and cinemas are housed beneath. The central void is crossed with sets of massive dark metal stairs, that animate the space with their sculptural forms. 

Photos courtesy Ivan Brodey and Vegard Kleven.

Billboard: Mack Brooks Exhibitions (Inprint)
Billboard: Mack Brooks Exhibitions (Inprint)

Liked this article?
We've got more for you

Sign up to our newsletter for weekly updates. Or view the archive.