Stonehenge Visitor Centre by Denton Corker Marshall

A glass-framed ‘pod’ will house a café, retail shop and education space.

SALISBURY – The construction of a visitor centre – and overall revival program – has begun at Britain’s famed mysterious wonder, Stonehenge.

Ground was broken on Wednesday to begin realizing overhaul plans by Denton Corker Marshall. Over the past three decades, the tourism hotspot has become a jumbled mix of roads, cars, people and fences – it was even called a ‘national disgrace’ in the 1980s.

Denton Corker Marshall’s renovation project will see the addition of a visitor centre, exhibition spaces and educational facilities. All will be located in a low-lying single-storey structure perched atop a hill to overlook the valley landscape. The facilities will be grouped as self-contained ‘pods,’ framed in glass or timber. The groupings will rest below a hovering metal canopy roof supported by slim columns.

Meanwhile, the current car parking lot will be closed and moved about 2.5km west of the monument site. A low-impact and discreet shuttle will escort visitors between the two locations.

The structure is scheduled to be complete by autumn 2013.

Renderings courtesy of Denton Corker Marshall

dentoncorkermarshall.com

Liked this article?
We've got more for you

Sign up to our newsletter for weekly updates. Or view the archive.