How to encourage conversation in a workspace? Build intelligently

Melbourne – Melbourne-based social enterprise Our Community Group has opened a landmark co-working space in North Melbourne. Designed by Studio Tate, the space – called Our Community House – hosts 60 employees with over 180 co-working desks available by application for not-for-profit organisations, government, philanthropic and corporate grant-makers, and other businesses.

Located in the former National Union of Workers headquarters, this workspace is conceived as a physical manifestation of the group’s digital footprint. To encourage conversation and collaboration, the building was redesigned with intelligent planning.

A large number of amenities – from solar heating and cooling efficiencies to waste management systems – are distributed in four main zones. The visual impact of concrete columns in the front of the building and exposed trusses and high-pitched ceiling of the rear was softened through the use of bold blocks of colour that define zones and wayfinding. Within each of the zones, there is a generous mix of private offices, open plan workstations and breakout settings that can be customized according to the tenant’s requirements.

‘Transformation was the central theme of our design narrative,’ says Hopkins, head of Studio Tate. ‘With limited resources, not-for-profits and social start-ups often work in less than desirable conditions, so the “house” was an opportunity to demonstrate how intelligent design can positively impact communication, productivity and wellbeing in this sector.’

studiotate.com.au

Location 552 Victoria St, North Melbourne VIC 3051, Australia

Liked this article?
We've got more for you

Sign up to our newsletter for weekly updates. Or view the archive.