Treehugger

The structure is comprised of screen-printed glass walls and a wooden roof that’s covered with a polygonal pattern – an abstract reflection of trees’ branches. The printed glass acts as a curtain that blurs the interior construction and superimposes reflections of surrounding trees. Meanwhile, a real tree trunk runs through the centre while four tree-like columns support the roof. The pavilion is arranged around simple geometric operations, merging three necessary functions in one space: work stations, a multi-purpose area for lectures, and a presentation platform for pieces from the exhibition. ‘We designed the pavilion in the shape of an extruded pentagon instead of a square box,’ explains project leader Holger Hoffmann. ‘It’s a simple geometrical “plus” that changes the building’s appearance significantly in relation to a beholder’s standpoint.’ The pavilion was completed by students of the Department for Digital Design at University of Applied Sciences in Trier, under the direction of Prof. Holger Hoffmann (who also owns Dusseldorf-based design office One Fine Day). They collaborated with students from computer science and intermedia design faculties, who planned the interactive lighting installation that switches on every evening. Treehugger is currently on show at the National Garden Show (BuGA) Koblenz. In October 2011, the pavilion will be dismantled and re-built at the Chamber of Skilled Crafts in Koblenz.

Liked this article?
We've got more for you

Sign up to our newsletter for weekly updates. Or view the archive.