Update: Das Haus

Das Haus is a clear departure from Campbell's initial process.

Without walls, men and women can finally share their domestic environments as Louise Campbell’s Das Haus reconciles many physical and emotional disparities. ‘I don’t understand why we never question something as fundamental as love,’ the Anglo-Danish designer explains. On view at imm Cologne’s Pure Village, the installation explores partnership as a life-long experiment. After featuring Campbell’s initial process on Frameweb last Sunday, we took a look at the final result.

Truly a departure from early sketches and models, Das Haus seems to have taken on a brand new dimension. The simulated home explores the relationship between masculine and feminine characteristics: two wooden beam structures push into each other, and where they meet, exaggerated furnishings designate different spaces.

A 16-metre-wide bed – used for both sleeping and socializing – flanks one side of the 240m2 installation. A 573-tool workbench operates as a kitchen, ironically reserved for men. Across the open plan space, a 100-year-old Villeroy & Boch bathtub is fully exposed. In the middle, a long table brings all gender-defined attributes together.

Das Haus also acts like a mini retrospective. Components were handmade in the designer’s Copenhagen studio, but the installation also features some of Campbell’s most iconic designs. Louis Poulsen LC Shutter Lamps hang over the table, while a Zanotta Veryround chair sits in a corner.

‘Personally, I feel very much at home,’ says Campbell. Imaginative decors, quirky details, warm lighting and rich materials create a sense of bien-être.

Photos Constantin Meyer

Liked this article?
We've got more for you

Sign up to our newsletter for weekly updates. Or view the archive.