Webb Chapel Picnic Pavilion by Cooper Joseph Studio

Hidden in the deep concrete roof structure are hollow, bright yellow openings for light and circulation.

TEXAS – Nestled in a public park, a concrete shelter’s massive yellow voids fill both functional and playful purposes.

The large concrete structure is softened by bright yellow punctures in the roof, which was designed to mimic a tree canopy. It forms a shade but is deep enough to promote air flow encouraging passive, natural cooling in the Texan summer.

Building on the traditional ‘palapa,’ architects Cooper Joseph Studio sought to develop a new vernacular in the pavilion. The concrete exterior extends conventional Texan construction tradition in colour and texture, but the addition of bright colours encourages a playful marker for the community and makes it a functional meeting point.

A stepped concrete base has a structural purpose but is also used as seating. Wooden benches held on in-situ concrete bases are aligned along the space to encourage people to sit and picnic.    

Photos courtesy of Eduard Hueber

Billboard Material Experience
Billboard Material Experience

Liked this article?
We've got more for you

Sign up to our newsletter for weekly updates. Or view the archive.