Woonhuis Bedaux-Nagengast by Bedaux de Brouwer Architecten

This contemporary house sits in a quiet 1930s residential area of Tilburg, the Netherlands.

TILBURG – Dutch architect Thomas Bedaux designed for himself and his family a house in a quiet 1930s residential area of Tilburg, a landlocked city in the Southern Netherlands.

The principal of a long-established architectural practice – Bedaux de Brouwer Architecten – cleverly worked within zoning regulations so as to carry out the construction of a compact residence, meeting his own peculiar set of architecturally-significant aesthetic and functional requirements.

The plot of land on which Bedaux’s house was erected is adjacent to the end units of a traditional long row of housing and is bounded by a pasture and a cemetery.

While the project stands alone and thus seems to disrupt the curved street’s continuous façade, the use of yellow bricks expresses the cultural identity of the area as it explicitly recalls a number of local iconic buildings.

The interior of the residence features minimalist arrangements and is tastefully decorated. Rooms vary in size and height providing the occupants with a sequence of diverse and unexpected spatial experiences.

In addition to ensuring tight construction and a well-insulated structure, the architect’s design considered environmental factors as well as new alternative energy sources in order to make the small building environmentally-responsible.

Photos Filip Dujardin

bedauxdebrouwer.nl

Liked this article?
We've got more for you

Sign up to our newsletter for weekly updates. Or view the archive.

Execution time : 0,377171993256 seconds