The design story by the studio of this new London bar is intimate and refined, layered with a sense of old world glamour. Key features include a half-moon marble bar, a central fireplace and a hideaway Snug. The central material in the design story is an exquisite walnut wood. Taken from a 300-year-old tree felled in the great storm of 2007 from the Fulbeck Estate, the delicate finish of the timber brings out the depth and intricacy of the figuring. The panels of which are used throughout the bar to cocoon the whole space, while a colour palette of soft corals, creams and pinks offset its richness. The story of the tree and the Fulbeck Estate has also been romantically depicted by the most expert craftsman in a plasterwork frieze which runs above the wood panels.

The Snug has been designed for more secluded occasions, set away from the main bar and seating up to nine guests. It features a mural painted by New York-based artist TM Davy. The bar opens out onto an intimate terrace of only four tables, overlooking the neighbouring St Paul’s Church. Every element of The Berkeley Bar & Terrace has been designed by Bryan O'Sullivan Studio and was realised by finest craftspeople, from the plasterwork frieze, bespoke lighting, custom furniture and the unique totem pole.

Functionality: The bar typically holds 45 covers and is designed to give maximum comfort to the guests, from the bespoke designed furniture, to the differing mood lighting and all on call table service. The snug also allows for guests to listen to their own music and entertain in privacy.

Innovation: Everything was crafted using the UK & Europes best tradespeople. The bar is carved from limestone; the fireplace and surrounding plaster relief was crafted by Fine Art and the lighting was designed to warmly, illuminate the space.

Artistic Merit: The studio designed everything in the bar from the plaster relief down to the ashtrays. We worked with rising New York artist TM Davy to create an arresting mural in the snug that plays on the tradition of having women hidden away in these spaces. We flipped this idea and instead made it the space which you most want to spend your time in.

Sustainability: All the timber used in the panelling came from a 300 year old tree that was felled in the Great Storm of 2007.

Social Impact: I'm not sure if this is relevant, but we have been very lucky in that the bar has generated great press for the studio as it is the first new bar in the Berkeley Hotel since David Collins' famous Blue Bar.